Kan(ttekening).Nét

Volg mij op twitter!

Kanttekeningen bij alledaagse zaken

Op kanttekening.net schrijf ik mijn commentaar, visie, mening of wat dan ook. Voornamelijk kanttekeningen bij alledaagse zaken die mij opvallen.

Bloem op rots

Single top 100

Geplaatst op door Paul

Via twitter werd ik getriggerd om het volgende bericht te lezen.

Normaal sla ik dit soort berichten graag over. 't Boeit me allemaal niet zo wat er in de muziekwereld gebeurt. Maar omdat "I gotta feeling" een van de lievelingsliedjes is van mijn oudste zoon, ging ik 't automatisch lezen.
Een van de andere lievelingsliedjes van mijn zoon is overigens dit nummer. 't Is altijd een feestje in de auto... :-)

Maar het ging dus om de Black Eyed Peas. Na 3 jaar uit de Single Top 100. Ik moet eerlijk zeggen dat 't best een aanstekelijk nummer is dus dat het zo lang in die lijst gestaan heeft; ik begrijp het nog ook. Niet dat ik er een steentje aan bijgedragen heb; ik heb al jaren geen singles meer gekocht en ik zeg er eerlijk bij dat ik ook zelden muziek download. Wel heb ik met mijn zoon dit nummer eens geluisterd op youtube, maar of dat meetelt voor de charts?

Ik verbaas me (weer) over de manier waarop het nummer uit de charts gehaald word. En niet alleen dit nummer, want dat valt nog wel mee, maar wat uit dit stukje naar voren komt over hoe de muziekwereld in elkaar zit, daar klopt toch niks meer van? Natuurlijk was ik me er best bewust van dat het allemaal een beetje doorgestoken kaart is. Nieuwe singles worden bijvoorbeeld ook geplugd bij 't leven. Dat wist ik al lang.

Maar dat nu blatenbazen dus ook aan het beslissen zijn of een single wel meetelt voor de charts of niet, dat is eigenlijk toch van de zotten? Om niet 'bezopen' te zeggen. Is er dan helemaal geen betrouwbare bron meer die weergeeft hoe populair een nummer is?

Ik vind het maar vreemd.

Als je kijkt naar hoe het een jaar of 20 geleden ging, toen ik begon met het luisteren naar de radio en zelfs wekelijks bij de muziekafdeling van de V&D of bij de FreeRecordShop het top40 krantje ging halen.
Afbeelding van het top40 overzicht van 1990
Er waren nog niet gek veel (commerciële) radiozenders die zich op jongeren richtten, internet had nog nooit iemand van gehoord en mijn computerkennis beperkte zich tot een Nintendo 8 bit (ik had een van de eerste van Nederland! (gewonnen met een prijsvraag)), een Commodore plus/4 en een Commodore 64.
Toen was het redelijk makkelijk om de verkoopcijfers bij te houden, de airplay te registreren en daar hield het bijhouden volgens mij wel een beetje mee op. Overzichtelijk dus.

Tegenwoordig heb je (al of niet legale) download-sites, téveel (al of niet online) radiostations om überhaupt nog een keuze te kunnen maken, youtube, spottify; noem maar op. Ik begrijp dus dondersgoed dat het volstrekt onmogelijk lijkt om nog een zinvolle chart op te stellen. Maar er is altijd iemand die wat knaken verdient aan zo'n liedje, dus al naar gelang de opbrengsten moet je volgens mij wel een schatting van de verkoop kunnen maken. Dan een evenredig deel (illegale) downloads erbij en je hebt een mooi wekelijks overzicht.

Als nu de blatenbobo's gaan roepen dat nummers niet meer mee moeten tellen of dat de score van een andere plaat bij een nieuwere plaat opgeteld moet worden omdat dit 'beter uitkomt', waar ben je dan in hemelsnaam mee bezig? Wie houdt wie dan nog voor de gek? Uiteindelijk wil de artiest natuurlijk iets verdienen en de platenbaas logischerwijs ook. En hoe hoger je in de charts staat, hoe meer je gedraaid wordt en hoe meer je verkoopt dus hoe hoger de opbrengsten. Ik snap hoe het werkt.

Maar waarom in hemelsnaam zélf bepalen of een nummer wel of niet mee moet tellen, dan sla je de plank van je beroep toch mis? Is het niet zo dat wíj, de potentiële luisteraars, de potentiële kopers zouden moeten bepalen wat we willen horen, wat we kopen, waar we ons zuurverdiende stuivers aan uitgeven?

Wat leven we toch in een corrupte maatschappij...

Aantal keer bekeken: 10346Er zijn nog geen (zichtbare) reacties. Ben jij de eerste die hier op reageert?

Plaats een reactie

(experimentele fase, ik garandeer nog geen vlekkeloze werking...)

(bericht wordt niet gepubliceerd!)

(met het aanvinken van dit vakje verklaar je je ermee akkoord)

Alle velden met * zijn verplicht